Verschil tussen psycholoog, psychotherapeut en psychiater
Een psycholoog geeft psychologische begeleiding die gericht is op het verminderen van jouw klachten en hiermee leren omgaan, zowel op korte termijn maar ook op lange termijn. Een klinisch psycholoog is gespecialiseerd in de behandeling van psychische problemen zoals een depressie of angst, terwijl een arbeidspsycholoog zich meer specifiek bezig houdt met werkgerelateerde problemen en welzijn op het werk. Een eerstelijnspsycholoog kan je helpen met lichte tot matige klachten en zal je begeleiden om zo snel mogelijk weer op eigen kracht verder te kunnen.
Een therapeut of psychotherapeut geeft therapie voor ernstigere klachten. Dit heeft als doel om diepgaandere verandering te bereiken.
Een psychiater ten slotte is arts en heeft nadien nog een bijkomende specialisatie psychiatrie gevolgd. Een psycholoog of therapeut is niet bevoegd om medicatie voor te schrijven, enkel een arts of psychiater mag dit doen. Indien dit nodig is, wordt dit in overleg met de cliënt besproken met een arts of psychiater.
We kunnen indien nodig samen bekijken welke psycholoog, psychotherapeut of psychiater voor jou het beste is.
Verschil tussen therapieën
In onze groepspraktijk gebruiken we verschillende therapieën, die allemaal erkend en wetenschappelijk onderbouwd zijn. Afhankelijk van jouw klachten, zullen we zien welke therapie het meest geschikt is. Hieronder staan enkele therapieën uitgelegd.
Cognitieve gedragstherapie: hierbij wordt uitgegaan van het idee dat je gedrag, je gedachten en je gevoelens voortdurend samenhangen en elkaar beïnvloeden. We zullen de interactie tussen deze 3 "G's" in kaart brengen en veranderen aan de hand van interactieve oefeningen.
Acceptance and commitment therapie: dit is een vorm van gedragstherapie die gericht is op het accepteren van wat je niet kan veranderen en je toeleggen op wat je wel kan veranderen. Daarnaast wordt er ook gefocust op je waarden als richtingaanwijzer in je leven, contact met het hier en nu (mindfulness) en afstand leren nemen.
Psychoanalytische therapie: hierbij wordt gekeken naar de invloed van je verleden en je vroegere relaties en de impact hiervan op je huidig functioneren. Je gaat verkennen hoe onbewuste patronen je leven beïnvloeden.
Sommige psychologen werken ook met andere therapieën. Je kan ons altijd meer vragen stellen hierover.